10x geurkaarsen die je hebben wilt

Marjolein MeulendijksInterior, Lifestyle

Ik hou van de herfst. Of dat nou komt doordat ik in het seizoen ben geboren of ik gewoon een sucker ben voor kneuterige gezelligheid binnenshuis; fijn vind ik het. Toegegeven, dit seizoen vraagt met haar wisselende temperaturen, grijze luchten en druilerige buien wél om een extra dosis selfcare. Een beetje beter voor jezelf zorgen, wat extra gezonde vitamientjes, dikke truien en me-time middagjes. Als je ’t mij vraagt horen een film of boek, wollen deken, pot thee en een goed ruikende kaars daar ongetwijfeld bij. Ik ben dol op fraaie geurkaarsen, liefst met natuurlijke en niet alledaagse lucht (heel even, wie houdt er nu wél van chemische geuren?) en als het design ook nog fijn is –want het oog wil ook wat– ben ik al helemaal content. 

Ik zette tien topmerken met fijne exemplaren voor je op een rij. Kan nog wel eens van pas komen voor de feestdagen. 

Le Labo – Als je bekend bent met de heerlijke parfums en skincare van het New Yorkse Le Labo, weet je wat je kunt verwachten van de lijn met geurkaarsen. De welbekende geuren in vintage varianten met tinnen houders, of in mooi glas met etiket. Altijd gemaakt van veganistische sojawas. Je shopt ze via Skins, €54 voor de vintage variant, €63 voor de classic.

Cire Trudon – Wat een plaatje: een groen, handgeblazen glas met een gouden etiket. Cire Trudon is een Franse kaarsenmaker. Cire Trudon was in de 17eeeuw leverancier van het koninklijk hof van Louis XIV en is met haar datering van 1643 de oudste wasproducerende fabriek ter wereld. Mooi stukje geschiedenis, en dat de kaarsen er ook nog eens prachtig uitzien en de geuren werkelijk fantastisch zijn is dan errug mooi meegenomen. Ik tikte de mijne (Ernesto) bij WolfWare op de kop, ze hebben ‘m ook bij De Bijenkorf. Sindsdien absolute favoriet naast mijn Diptyque Benjoin en Feu de Bois exemplaren.

Diptyque – Met maar liefst 56 geurvarianten in de classicvariant (ja, er zijn ook nog een boel limited editions en feestelijke varianten) is Diptyque misschien wel het merk met de breedste range aan geurend was. Ik geloof dat er van de meeste denkbare (lekkere) geuren wel een kaars is. Van vijg tot eucalyptus, van sandelhout tot verveine, van mimosa tot musk en van haardhout tot leer, mos en thee. Van de vormgeving van Diptyque producten ben ik al jaren fan: klassiek zwart-wit bij alle reguliere varianten, en kleurrijk en fantasievol bij de limited editions. Mijn persoonlijke favoriet is Benjoin, er is wat mij betreft geen betere. De gemiddelde variant gaat voor €50 over de toonbank, maar er zijn ook mini’s die goedkoper zijn en duurdere bijzondere edities. Je shopt ze via Skins, De Bijenkorf of bij hun eigen boutique in het hart van Amsterdam (even geduld nog, de boutique opent binnenkort).

WolfWare – Nieuw binnen bij het leuke WolfWare op de Utrechtsestraat zijn kleine geurkaarsen in porseleinen houdertje met deksel. In drie geuren: Garden, Violet en Carnation. Violet is mijn favo, die verrassend genoeg wat meer woodyruikt dan de naam zou doen verwachten. Omdat de kaarsen wat kleiner zijn, zijn de prijsjes dat ook. Met een prijskaartje van €12,95 maken deze kaarsen een perfect cadeautje. 

Marie Stella Maris – Nederlands eigen Marie Stella Maris breidt steeds meer uit; van water naar skincare naar huisparfums. Lekkere roomsprays, geurstokjes, en nu dus ook twee kaarsen: Courage des Bois en Objets d’Amsterdam. Mooi! Hebben? Kan via Skins, De Bijenkorf en –leuker nog, want heel mooi– hun eigen boutique op de Keizersgracht in Amsterdam. €19,- voor een kleine, €39,- voor een grote.

Astier de VillatteAstier de Villatte denkt niet in producten maar in verhalen en belevingen, om daar vervolgens een product van te kunnen maken. Prachtig aardewerk, prachtige geurkaarsen, allemaal met de hand gemaakt door gespecialiseerde vakmensen in het Parijse atelier. De noemers van de kaarsen zijn plekken (bijvoorbeeld Alcatraz, Cambridge, Delhi en Jerusalem), waaraan een bepaalde beleving hangt die vertaald is naar geurend was, gegoten in handgemaakt porselein en glas. Astier de Villatte maakt ook dekseltjes voor de geurkaarsen van porselein, met Snoopy of een bloemetje bijvoorbeeld, te leuk. De kaarsen kosten €65 en zijn verkrijgbaar bij Babassu. Ben je in Londen, loop dan even binnen bij favo warenhuis Liberty waar een prachtige hoek gewijd is aan dit merk. Ben je in Parijs, dan ga je natuurlijk naar de winkel van het merk zelf, tot de nok toe gevuld met handgemaakt pracht. Romantischer wordt het niet. 

Mañana Mañana – Het idee van roeren in grote potten met kruiden, bloemen en oliën vind ik van jongs af aan al een heerlijk idee. Nina van Mañana Mañana deed dit ook –maar dan voor het echie–, experimenteerde en creëerde daaruit een lijn met drie handgegoten, geurende kaarsen. In leuke glazen potjes met leuke namen en zwarte dekseltjes. Maneschijn (met sandelhout en ceder), Zonnestraal (met wilde vijgen en amber) en Dageraad (met sinaasappelbloesem en musk). Prijzen zijn vanaf €15 en je shopt ze in Nina’s eigen webshop. 

Fornasetti – De packaging van Fornasetti kaarsen is al een kunstwerk an sich, met klassieke portretten met een knipoog, zwart-wit tekeningen van gebouwen, rode mondjes en kleurige bloemen. Een lust voor het oog, wel de meest prijzige in de rij. Ze beginnen bij €170,-, bij Skins. Zuunig branden dus.

Maison Louis Marie – Heb je me al eens vaker over gehoord, want je shopt ze in het online winkeltje. Nog onbekend in Nederland, maar staat daarom niet minder in dit rijtje. Met haar minimalistische vormgeving (meestal zwart-wit met alleen tekst, soms met een kleine botanische illustratie), natuurlijke ingrediënten en unieke geuren is Maison Louis Marie een waardige kandidaat in geurkaarsenland. Ook een mooi achtergrondverhaal. Maison Louis Marie speelt al sinds 1792 mee. FounderLouis Marie Aubert du Petit Thouars was pionier in de Franse botanische geschiedenis. Tijdens de Franse Revolutie was meneer verbannen naar Madagaskar, waar hij een breed scala aan plantensoorten ontdekte. Tien jaar later, met een collectie van 2000 planten, keerde Louis Marie terug naar Frankrijk waar hij lid werd van het prestigieuze Académie des Sciences. Als jong meisje groeide Marie du Petit Thouars op in België waar ze kaarsen maakte en experimenteerden met geuren in haar moeders greenhouse. Ze zette met het merk Maison Louis Marie de botanische geschiedenis van haar familie voort met geurkaarsen, olie, parfum en skincare. De kaarsen zijn van sojawas en kosten €65.

Brandt – In het midden van ’t land wordt duurzaam sojawas met gegoten in bruine potjes en grote glazen. Het ambacht van het kaarsen maken staat bij Brandt nog hoog in het vaandel. Eerlijk spul en met de hand gegoten. Eigenaresse Giselle Habraken leerde het ambacht in Sunset Park, New York City om Nederland daarna te kunnen verblijden met prachtige kaarsen. Geinspireerd door de vintage apotheek gecombineerd met een vleugje van de moderne tijd. Ze kosten tussen de €14,50 en €45 en zijn verkrijgbaar bij verschillende cadeauwinkels en op hun eigen online winkel.

Foto credits:
Bovenste foto door Stylenoot
Maison Louis Marie door Emma Peijnenburg voor Stylenoot
Mañana Mañana door Nina Nijland