Thuis bij Emma Peijnenburg

Marjolein MeulendijksInterior

We gaan het weekend in met iets héél leuks, if I may say so. En wel met een nieuwe rubriek binnen de blog. In “thuis bij” nemen we een kijkje achter de voordeur bij makers & inspirators. Want weinig leuker dan binnenloeren bij hen die maar al te goed weten hoe ze van een huis een thuis maken. Waar wonen ze, waar kijken ze films (of misschien wel helemaal niet), koken ze hun maal en slapen ze zacht. En nóg belangrijker: waar komt toch al dat moois vandaan?

De eerste in de rij is niemand minder dan visueel brein en mijn lieve vriendin Emma Peijnenburg. We bezoeken Emma in de Amsterdamse Pijp, waar ze ons vertelt over haar verhuizingen, haar vondsten en waar die tomeloze inspiratie toch vandaan komt. Emma is sfeermaker pur sang, in zowel de figuurlijke als de letterlijke zin van het woord. Niet alleen is ze een bruisende bron van creativiteit en positiviteit, ze creëert ook met gemak een bijzondere warmte in huis, bij diners en partijtjes. Hoe ze dat doet? Continue reading.

Na een aantal jaren in Amsterdam Oost te hebben gewoond, verhuisde je onlangs naar Antwerpen, toen Utrecht, en van Utrecht weer terug naar ons Amsterdam. Vanwaar deze verhuisflow? 
Beschaamd lachje– Na een aantal jaar met heel veel plezier in Amsterdam gewoond te hebben, merkte ik dat ik op een gegeven moment steeds onrustiger werd. Ik twijfelde een beetje over de wereld waarin ik werkte, en over Amsterdam: Dé stad was waar je zijn moest. Ik begon de drang te voelen om mijn eigen beslissing te willen maken. Ik wilde me helemaal vrij voelen door een tijdje ergens anders te gaan wonen. Een nieuwe omgeving. Antwerpen was vlak over de grens waar ik ben opgegroeid en ik heb altijd een bijzonder gevoel bij de stad gehad. En zo geschiedde. De periode in Antwerpen was heel goed voor mij, een frisse wind, een prachtig appartement. Maar ik ontdekte ook wat ik had achtergelaten. Soms moet je blijkbaar even afstand nemen om daar stil bij te kunnen staan. In the end was het work-wise toch enigszins ingewikkeld en werd op en neer reizen te vermoeiend, dus ik besloot om terug te komen. Het was moeilijk iets te vinden in Amsterdam. Ik vond een heel fijn studiootje in Utrecht, wat een leuke stad om te ontdekken! Maar je weet hoe dat werkt bij alles in het leven: toen ik niet meer op zoek was in Amsterdam diende zich daar toch een heerlijk huis aan, dus daar ging ik voor.

Is het fijn om weer terug in Amsterdam te zijn? 
Ja, ik geniet er heel erg van. Ik besef weer hoe belangrijk het is om dicht bij je vrienden, familie én werk te wonen en hoe veel makkelijker dat dingen maakt. Soms mis ik de natuur, of het bourgondische Brabantse waar ik vandaan kom. Maar hier in Amsterdam is er zó veel mogelijk, dat geeft me energie. 

Je reist veel voor je werk. Niet alleen Marrakech, Sydney en Bali passeerden onlangs de revue, maar ook binnenslands ben je altijd on the road. Hoe belangrijk is thuiskomen voor jou? 
Thuiskomen is heel belangrijk. En dat heeft voor mij -zoals je nu misschien wel kunt begrijpen- niet direct met de geologische plek te maken, maar wél met een veilig en warm gevoel wat ik creëer in huis. Bijvoorbeeld door het meebrengen van souvenirs, het branden van kaarsjes en koffiedrinken uit mijn favoriete mokje. Die kleine dingetjes waar ik gelukkig van word, die kan ik in één doos verzamelen.

Ik kan me voorstellen dat je met al die (leuke) verhuizingen inmiddels veel meubels en decoratie verzameld hebt. Wat ging (en gaat) er altijd mee naar de volgende plek? 
Ha, leuke inhaker! De witte ronde tafel met rotan stoeltjes zijn inmiddels al van plek naar plek gegaan. Die stoelen heb ik ooit op Marktplaats gevonden en opgehaald in een enorme loods in het zuiden van Limburg. Samen met die tafel werkt het zo lekker! Naast wat persoonlijke spulletjes vind ik het verder vooral heel leuk om te kijken wat er bij de ruimte past en wat goed voelt in een huis. Ik ben er inmiddels heel handig in geworden om dingen die ik niet meer wil of kan plaatsen te ruilen of te verkopen, en om tweedehands items op de kop te tikken. Zo kan ik dan weer wat meer uitgeven aan een leuk nieuw item van een opkomend merk.

Even plagen hoor, als je 3 favoriete items uit je huidige interieur moet kiezen, welke zijn dit dan? 
De laatste aanwinst is mijn Chesterfield bankje, gekregen van lieve vriendin Annemarie. Dit zie ik zeker als een item dat ik nooit meer weg ga doen. Aan mijn verzameling porselein (mostly uit Marokko) ben ik inmiddels ook wel erg gehecht. Daar kan ik echt trots op zijn. Zo’n mooie mix, die zie ik ooit nog wel pronken in een mooie open keuken, op een toffe houten plank. Behalve wat kleine, persoonlijke spulletjes ben ik aan de grote items verder niet echt gehecht, wat dat betreft ben ik niet zo materialistisch. 

Door wie of wat laat je je inspireren en hoe krijgt dat uiting in jouw interieur? 
Oeh! Allerlei soorten invloeden. Veel door winkels, denk ik, maar ook Pinterest, en wanneer ik bij mensen thuis kom om te fotograferen. Ik vind het vooral heel inspirerend wanneer een huis als thuis voelt door een bijzondere, samengestelde verzameling van spullen. Niet te doordacht. Een fijne sfeer, coole kunst, creativiteit, vintage meubels. Lekker écht. Ik vind het vaak wel lastig om -wanneer ik geinspireerd ben- niet meteen drastisch op Marktplaats te gaan kopen, iets te gaan verven of mijn tapijt voor iets nieuws te verruilen. Als ik iets in mijn hoofd heb, moet het ook vaak meteen.

Waar shop je het liefst? 
Ik shop het liefst als ik op reis ben. Ik koop heel veel in Marokko, maar ook in leuke kleine boutiques die ik along the way tegenkom. Laatst nog in Bali, bijvoorbeeld. Ik shop ook graag online. Ik kan heel erg vallen voor een bepaalde sfeer en dan vind ik het heel leuk om daarin te browsen en unieke (kleine) ondernemers te supporten.

Emmaʼs tips voor fijne go-toʼs voor interieurinspiratie:
The Socialite Family is een webshop en online platform uit Parijs, zij doen veel interviews met toffe merken en verkopen zelf ook heel fijn spul, zeker een inspiratie. Noelle Baartmans volg ik graag op Instagram, haar huis ziet er waanzinnig uit. Hotels zijn ook een fijne inspiratiebron, zoals Lou Pinet Saint Tropez, Soho House, en Le Barn in Moulin de Bretigny. En Pinterest, uiteraard.

Emmaʼs tips voor de leukste merkjes en winkels:
Pooky voor de meest geweldige lampenkappen. Lucy Folk op modegebied. De winkels zijn ook heerlijk om bij weg te dromen, maar helaas nog niet in Europa (alleen als shop-in-shop). De online souvenir shop van Hotel Weekend is zo ongeveer alles waar ik van droom. De kunst van Hannah Nowlan staat heel hoog op mijn wishlist. Cove Island Essentials is mijn lievelingswinkel op Bali, zoʼn fijne mix van skincare, interieuraccessoires en kleding. Le Monde Sauvage is favoriet op het gebied van beddengoed, kussens en gordijnen. Waanzinnige stoffen en kleurcombinaties. En Gimaguas is heel tof Spaans sieraden + kleding merk. 


Volg je Emma al op Instagram? @emmapeijnenburg
Emma’s werk vind je op haar minstens zo mooie site