Valbonne: favoriet in la douce France

Marjolein MeulendijksConsumeren, En route, Shoppen

Nu de dagen een stukje kouder zijn dan een maand of twee gelee –don’t get me wrong, ik vind het heerlijk hoor- is het niet mis om even terug te blikken op een très zonniger Zuid-Frankrijk. Het is je misschien niet ontgaan dat ik bijna jaarlijks -zo ook afgelopen zomer- aan de Franse Cote flaneer (lees: hapje, drankje, wandelingetje, boekje, marktje, nog een hapje, zonnetje, nog een drankje), en daar heb ik veel moois voor je verzameld. Overigens vind ik Zuid-Franse dorpjes ook een waar feest in de herfst (been there), dus ook in deze tijd van het jaar zou je zomaar eens blij kunnen worden van dit stukje vol tips. En wel over mijn favoriete dorpje Valbonne. Valbonne is een middeleeuws stadje in de Provence, tussen Cannes en Grasse. Zoals je in vele Franse dorpjes vaak makkelijk kunt verdwalen, doe je dat in Valbonne iets minder snel. Dat is te danken aan de overzichtelijke architectuur van de stad, in blokjes en loodrecht op elkaar staande straatjes (ook wel ‘kwadrantstructuur’), zoals in New York. Als je het stadje vanuit de lucht zou bekijken lijkt het wel een schaakbord, je zigzagt met gemak je weg door de pittoreske straatjes. 

Eten & drinken
Het centrale middelpunt van Valbonne is een sfeervol plein bomvol terrasjes. Hier is het vrijwel altijd gezellig en je eet er vrijwel altijd lekker. De keuze aan (eet)tentjes is er reuze. Van de meeste restaurants heb ik de binnenkant niet eens bezien: op Place des Arcades eet je buiten. Voor een uitgebreide lunch ga je naar Café des Arcades (wel buiten op het terras hoor), voor een combi van traditioneel Frans en Italiaans ga je naar Terra Rosso. Bij dat laatste bestellen de truffel-liefhebbers onder ons natuurlijk de truffelpizza, want die is me een partij lekker. Alleen een glaasje drinken is op dit plein ook perfect, kun je lekker voorbijgangers kijken.

Liever de sfeervolle steegjes in? Dan ontbijt of lunch je gezond bij Little Green Café met smaakvolle soepjes, sapjes, baksels en bowls. Voor fatsoenlijke pasta eet je bij Little Italy. Tapas en cocktails doe je bij Le Patio (in de letterlijke zin van het woord: een patio met loungebanken, veel hout, een tropisch ogende bar en heerlijke hapjeskaart). Mocht je bekend zijn met het Franse concept ‘table d’hôtes’, dan weet je dat dit altijd bijzondere avonden zijn (gastheer maakt een diner voor een selecte groep gasten). Je gaat absoluut genieten van een culinaire avond bij Demeure D’Hôtes Le Rocher. Is ook een bed & breakfast, maar op afspraak stelt de gastheer Momo een fantastisch diner voor zijn gasten samen. Wat de pot schaft, met een kwaliteitje om je vingers bij af te likken. De chef is portugees en vooral heel goed. Check binnen ook vooral even de wijnkelder: met een laddertje naar beneden in een klein middeleeuws keldertje tot de nok toe gevuld met goede flessen. 

Mocht je nou even genoeg hebben van de Franse en Italiaanse keuken (kan dat?) dan dineer je bij Le Pigeon op z’n Marokkaans. Hebben ze heel goed gedaan: in een knappe steeg, met traditionele kleden op de grond, lampionnen, veel rotan en poefs. Je eet er traditionele tagines en de bastilla (een bladerdeeg pastij met duif, kip, vis of groente) is er heerlijk. 

Winkelen
Zoals veel Franse dorpjes heeft ook Valbonne meerdere beeldige markten. Iedere vrijdag staan er door de hele stadskern kraampjes met allerlei. Van interieuraccessoires tot lange jurken, van tafellinnen tot handgemaakt keukengerei en van olijven en droge worsten tot thee en verse kruiden. Fijn om in de ochtend langs de stalletjes te struinen om aan het einde van de middag een goede borrelplank te creëren met de buit. 
Op iedere eerste zondag van de maand –correct me if I’m wrong– is er antiekmarkt in de straten van Valbonne. De meest bijzondere schilderijtjes, zilverwaar en andere curiosa tik je hier op de kop. 

Mocht je tijdens je vakantie weg willen kruipen in een heerlijk boek maar je Frans is nog niet wat het wezen moet, dan is er in Valbonne een Engelse boekwinkel: ‘The English Book Centre’. Precies zoals de naam doet vermoeden, zo is de winkel. Klein, met hoekjes, bijzonder lieve Britse mensen die je maar al te graag adviseren over een goed boek dat bij je past, en een nog bijzonderder assortiment. Hele oude boeken, tweedehandsjes en nieuwe titels. Veel geschiedenis, veel mooie illustraties, en vooral boeken die je niet overal tegen het lijf loopt. Dit boekwinkeltje is een beetje quirky, precies hoe je ‘m hebben wilt.

Wat is een tripje naar Frankrijk zonder Franse kazen? Juist. Daarom is er in Valbonne ‘365 Fromages’, een kaasboetiekje met -surprise, surprise- 365 kazen. Proeven mag, kopen ook. Zeker doen voor een middagje nazomerzon met een goed glas. 

Gek op edelstenen? Dan ga je voor een paar mooie exemplaren naar Coeur de Pierre. Een petieterig winkeltje -kijk uit waar je loopt- bomvol losse stenen, beeldjes en sieraden. De eigenaresse weet alles: niet alleen wat mooi bij je staat, maar ook welke steen bij je mentale gesteldheid of wensen past.

L’Atelier Blanc is een grote winkel die niet groot lijkt. Dat komt door de losse kamers die met opstapjes en kleine doorgangen in de dikke middeleeuwse muren aan elkaar schakelen. Iedere kamer heeft een eigen assortiment. Je vind er een slaapkamer, een kamer vol badspullen, prachtige huiskamer, zeepjes, er is eten, en er zijn kinderspullen.

Voor de liefhebbers van (Franse) interieurs is La Maison de Charrier een absolute must-go. Met stip op nummer één op mijn favorietenlijstje. Het is er warm, romantisch en excentriek, en assortiment is absoluut om over naar huis te schrijven. Je leest over dit kleine paradijsje in een aparte blog, want dat is het plekje waard. 

Dat was ‘m weer kindertjes! Bon voyage!