Terug in de tijd

Marjolein MeulendijksConsumeren, En route, Outdoor

Ken je dat? Dat iets al maanden op de planning staat maar je er simpelweg even niet aan toe kwam? Precies dat gebeurde met de blog over dit magische plekje. Maar er is geen plek als Huize Frankendael, dus zonder twijfel een stukje waardig. 

Niet meer geheel geheim, maar toch door velen nog onontdekt, en zo hebben we ze het liefst. Dol als ik ben op natuur, historie en klassieke architectuur, zal het niet als totale verrassing komen dat het markante Huize Frankendael mijn hart sneller doet kloppen. Huize Frankendael is een 17eeeuws buitenhuis, het enige exemplaarstill standing

Het huis doet vandaag de dag dienst als restaurant (onder de noemer Restaurant Merkelbach) en is standplaats voor feest, partij, vergadering en expositie. Sjiek van buiten, uiterst vriendelijk en een tik informeler van binnen. Het eten is er heerlijk, er wordt gekookt volgens het seizoen en de kaart wisselt. De koffie is top, en de wijn is dat ook.

Prachtige vloeren van hout en marmer, magische lichtinvallen, authentiek behangen muren en knappe schouwen vormen het toneel van dit uitzonderlijke stukje Amsterdam. De tuin is romantisch, met kiezels, coniferen, poorten en watertjes. Zei ik al dat er ook een toffe boerenkeuken (très cozy) én een koetshuis (met heel rauw randje) zijn? Voor ieder wat wils, durf ik wel te stellen.  

Dus als je even het gevoel wil hebben weg te zijn uit de stad (maar niet daadwerkelijk ver weg wilt) struin je lekker door het naastgelegen Park Frankendael en plof je neer in of bij het huis, binnen of op het overheerlijke terras.

Toegegeven, toen ik de foto’s maakte was het nog een stuk zonniger op het landgoed –de bloesem bloeide nog-, maar als je het mij vraagt is de herfst juist de uitgelezen tijd voor lekkere buitenwandelingen. Struinen door roodgekleurde bladeren, een frisse wind op je snoet en aansluitend opkrullen met een warme choco bij een knisperend haardvuurtje. Need I say more?