Table d’hôte bij Watergang

Marjolein MeulendijksConsumeren, En route

Een table d’hôte in het hartje van Amsterdam: too good to be true? Mooi niet! Bij Restaurant Watergang kan het. 

Eten wat de pot schaft: zoals het een echte table betaamt. Joie de vivre met een –bij Watergang althans- luxe knipoog. Je eet er 5 gangen als diner, en 3 gangen als lunch. Wat je krijgt is dus verrassing, maar bang zijn iets voorgeschoteld te krijgen wat je liever niet eet is niet nodig. Vooraf kies je namelijk netjes voor vlees en vis, of een vegetarisch menu. Dat laatste vind ik fijn, want een volwaardig (en super smakelijk) vegetarisch menu is niet voor ieder restaurant weggelegd. Voor Watergang wel, want wat doen ze het goed. Strelend voor het oog, een cadeautje op je tong, iedere gang weer. Bij Watergang wordt gekookt naar het seizoen en wisselen de gerechten maandelijks. In de winter zijn de gerechten vol, krachtig. In het voorjaar mag het wat lichter en Mediterraans. Ieder menu is uit te breiden met oesters vooraf en kazen na. Hulde! De porties zijn bescheiden –maar groot genoeg. Ik werd erg blij van mijn bordje gepekelde zalm in rozenolie, groene gazpacho en schapenyoghurt. Ook de wijnen zijn très, très bien. Een ruime keuze tussen Franse, Italiaanse en Duitse. Wij smulden er van een heerlijke sauvignon, muscat en uiterst smaakvol portje bij de kaas. Wil je deze proeven, wacht dan niet te lang. Want ook de wijnkaart wisselt regelmatig.

En nu even over de inrichting. Want laat deze nu ook nog even exact zijn wat ik graag zie. Geen fratsen, maar een intieme sfeer met houten tafels, boerse tegels, traditionele plaatjes aan de muur en gele (!) banken. Veel elementen zijn authentiek, sinds 1595 doet het pand immers al dienst als restaurant (toen nog Spaans). Vanaf januari werd Watergang in haar huidige jasje gestoken door eigenaresse Mo (wiens hartje toch sneller klopte voor horeca dan voor journalistiek) en eigenaar en chefkok Tim. Bravo voor Watergang, het was een waar genoegen.