Aan de Amsterdamse grachten

Marjolein MeulendijksEn route, Logeren

Aan de Amsterdamse gracht wonen? Ja hoor, willen we! En laat dat nu ook mogelijk zijn. Althans, voor een (of twee, of meer) nachtjes dan. Deze beleving is namelijk precies het gevoel dat je ervaren mag wanneer je logeert bij De Stijlkamer. Mede-eigenaar Matay de Mayee heeft deze ervaring perfect weten te vangen in het originele logeerconcept in zijn 17eeeuwse huis aan de Keizersgracht. Een voorkamer, een riante slaapkamer (met bed waar je ad hock op wil springen want zácht), een authentieke, bijna boerse eetkeuken, een Mediteraans binnenplaatsje, een balkon in Venetiaanse sferen en een wonderschone tuin met nog wonderschonere bloemen; all yours for the day. Met het inrichten houdt Matay veel rekening met de oorsprong van het huis. Het huis vertelt verhalen, en de mengelmoes van knappe spullen in het huis doen dat ook. Matay verzamelt er op los met stilistisch oog voor detail: unieke vondsten van verre reizen, design van Piet Jonker en Vitra, vintage en antiek van de Noordermarkt (om de hoek, ook fijn) en de Rue de Bretagne in het Parijse Le Marais. Matay stormt ook menig veiling af op zoek naar prachtige kunstparels waardoor kunstenaars als Kees van Dongen én hedendaagse fotografen de muren sieren. Allerleukst? Wat je mooi vindt, kun je kopen (niet alles hoor, maar wel bijna). Van kunst tot stoel en van kop tot schotel. Neem je dat stukje heerlijkheid gewoon mee naar huis.

Matay is gastheer pur sang. Zijn ‘home away from home’-concept dankt hij aan zijn thuisnest. Matay komt uit een groot, warm gezin met 6 broertjes en zusjes. De liefde voor kwaliteit, het zorgen voor elkaar en het creëren van een fijn thuis is met de paplepel ingegoten. Iedereen had thuis zijn of haar eigen plekje. Dat eigen, homey gevoel heeft Matay in een next-level doorgetrokken in De Stijlkamer. Je thuis voelen doe je er, en daar dragen Matay’s heerlijk verse ontbijtjes ook dankbaar aan bij. Homesprays, smeersels, kaarsen en zepen van Marie Stella Maris en Diptyque doen dat ook. Lief detail: op de kamer liggen De Stijlkamer’s eigen ansichtkaartjes, die je mag versturen naar je lief, vader, of moeder (of buurman, oom, maak er wat leuks van). Doet ‘ie ook nog voor je op de post.

De Stijlkamer is nog enigszins onontdekt. Door ons Hollanders, that is. Hoe dat komt? Matay heeft geen uitgebreide aandacht besteed aan marketing binnenslands. Met het netwerk van broertjes en zusjes die op allerlei plekken wonen en creatieve dingen doen (van de Franse revièra tot aan Stockholm en Duitsland) werd het gastenboek van De Stijlkamer op organische wijze gevuld. Onder het mom ‘Why would you sleep in a 5 star hotel if you can stay in a 6 star b&b’ ging menig creatieveling –niet de minste- je voor. Van Vogue Italia’s huisfotograaf tot MasterChef USA. 

P.S. Heb je een bootje? Aanmeren kan voor de deur!

Wil je ook logeren bij dit speciale plekje? Boeken kan via Instagram (@destijlkamer_amsterdam) of mail. Doe je dit vóór het einde van dit jaar? Dan ontvang je met vermelding ‘Stylenoot loves Stijlkamer’ een korting van 10%.