Personal Stories, Places, Stories, Travel

Morocco, you got me

Ik ben verliefd geworden. Nu overkomt dat mij niet bijster vaak dus bijzonder was het, kan ik je vertellen. Op wie? Nee, wat. Marokko is de gelukkige. Vanaf het moment dat ik voet aan land zette, de droge hitte op mijn huid voelde en een zacht briesje door de palmbladeren zag waaien (want stap je in Marokko uit het vliegtuig, dan staan er meteen wat joekels van een palmbomen voor je snufferd), was ik om.

Nu geef ik toe, ik was al eens eerder in Marokko geweest, dus compleet nieuw was het niet. Maar dat was in de herfst en nee, ik vind zo’n 2-daags ‘snel veel doen’-verblijf niet echt meetellen. Deze keer kreeg ik alles, het letterlijk opsnuiven, proeven en voelen van de markante cultuur. Hét Marokkaanse rataplan. And I loved every single bit of it.

De eerste 3 dagen van de reis -die ik samen met mijn moeder maakte (ja, ze vond het spannend en ja, ze wil ook terug)- verbleven we in een prachtige Kasbah (een groot landhuis wat vroeger werd gebruikt als huis van het dorpshoofd) midden in het Atlas Gebergte. Vóór vertrek bekroop mij even de beangstigende gedachte dat ik té gestrest aan de reis begon en daarom onmogelijk kon gaan genieten. Tot mijn opluchting was niets minder waar. Kasbah Bab Ourika, op de top van een berg, zonnebril rechts, glas rosé links, zuchtend uitkijkend over de prachtige, warmrood gekleurde vallei met felgroene bladeren. Ik haal een keer diep adem en het voelt alsof ik de zuurstof binnenkrijg die ik wekenlang gemist heb en alles valt van me af. Genieten zal ik, genieten ga ik.

Na het Atlas gebergte verbleven we op verschillende locaties in de Medina: het oude, ommuurde stadscentrum van Marrakech. We verbleven in Riads, dat zijn traditioneel Marokkaanse huizen met een binnenin gelegen tuin of binnenplaats. Oases van rust -vaak vol pracht en praal, maar vaak ook elegant sober en minimalistisch- midden in de met drukte en cultuur overgoten Medina. De prachtige Riads waar we verbleven verdienen een aparte blogpost, dus stay tuned.

De cultuur in Marrakech is booming, and we’ve seen it all. Van kleurrijke gewaden en koetsen met rijkelijk gedecoreerde paarden tot tafels vol shared dinners op het grote Djema El Fna plein. En van grandioos bewerkelijke, majestueuze architectuur tot de simpele elegantie van eenvoud. Van dakterrassen en storytellers tot kamelen en ezels en efteling-achtige fata morgana taferelen waar een kies wordt getrokken met een fles rum ter verdoving.

Gebergtes, valleien, zee, strand, stad, woestijnen. Marokko, het land van 100 werelden.

En dan de mensen, want laten we niet vergeten dat zij die het verblijf zo aangenaam maken, toch echt wel van cruciaal belang zijn. We waren ietwat sceptisch in het begin. Laten we wel wezen, het cultuurverschil is onwijs groot. En ja, het Marokkaanse volk kan opdringerig zijn, zéker als ze je iets proberen te verkopen. Dan krijg je met gemak 3 paar leren slofjes in je gezicht geduwd en loop je dan door, dan wordt er ook écht wel wat gebrabbeld waarvan jij de betekenis liever niet weet. Maar buiten dat zijn de mensen ontzettend hartelijk, gastvrij en zorgzaam. Who gives love, gets love. A.k.a., ben gewoon aardig, zet je Nederlandse nuchterheid op een iets lager pitje en sta open. Voorbeeldje van de hartelijkheid: Moeders en ik liepen ’s avonds laat vanuit het prachtig traditionele restaurant La Maison Arabe terug naar onze Riad. Tijdens het oversteken werden we flink afgesneden door een auto, dus we versnelden iets te vluchtig onze laatste passen tot het trottoir. Ik viel op straat, moeders erbovenop. Wit overhemd was zwart, broekspijp afgescheurd, neus kapot, schaafplekken en vooral schrik. Binnen 3 seconden stonden er 7 mensen om ons heen met een doekje, een flesje water en behulpzame, (gebrekkig) Engelse, geruststellende woorden. Zo lief! Het verzachtte de pijnlijke val niet, maar de schrik wel. Aangekomen in de Riad werden ons meteen -ook al was het na twaalven- diezelfde zorgzame woorden, mét een icepack en een traytje met ‘hot mint tea’ en amandelkoekjes aangeboden. Need I say more?

Oh, ja, het eten. Veel couscous, veel lamsvlees, veel gegrilde groenten en véél zoet. Een van mijn favo gerechtjes is vers- en huisgemaakte Bastilla: een zoet en hartig bladerdeeg taartje met heerlijk malse duif (of kip of vis maar duif is favoriet), amandelen en suiker. Wat frisse bladsla en een citroensapje erbij et voila, le déjeuner parfait. Bsaha!

En dan de ambacht, de Marokkaanse ambacht. Wauw, wat een prachtige manier van werken. Loop je in de souks (wirwar van straatjes vol winkelstalletjes) in de Medina, dan komen de ambachten stuk voor stuk voorbij. Leerlooien, leerbewerking, metaalbewerking, weven, textiel verven, koken, you name it. Mannen maken hun producten pal voor je neus. Naast de prachtige kleuren en materialen, vind ik de werkmentaliteit bewonderenswaardig. De Marokkanen kennen een andere manier van streven naar perfectie. Niet alles hoeft tot het spreekwoordelijke puntje op de ‘i’, recht en shiny te zijn. De perfectie die ik in Marokko heb leren kennen, zit hem in het hebben van passie voor het ambacht, de charme van kleine, custom made oplagen en bovenal klantvriendelijk- en gerichtheid. Snel leveren is niet zo belangrijk, goed werk leveren wel. Tout est possible, mais rien ne presse. Ik houd van deze mentaliteit en het streven naar kwaliteit boven snelheid en ik denk dat wij, Nederlanders, daar nog bijzonder veel van kunnen leren. Waar wij zeggen ‘vite, vite’, zeggen zij ‘tout ira bien’. En kleine imperfecties zijn niet erg. Dat vind ik het mooie van handgemaakte producten. De definitie van ambacht, puurheid en echtheid. Uiteraard ben ik niet met lege handen teruggekomen en heb ik de mooiste treasures voor jullie verzameld. Van Beni Ouarains (gorgeous rugs) tot floor pillows, kussenhoezen, gevlochten rieten tassen met borduurwerk, leren boeken en stuk voor stuk unieke items. Je zult ze de komende tijd terugvinden in de webshop. Ik mag hopelijk in november terug naar dit prachtige stukje Afrika, ik kan niet wachten.

Well, Morocco, you stole my heart.

P.S. I don’t need it back

Marokko_5

Marokko_249

Marokko_316

Marokko_140

Marokko_69

Marokko_434

Tarabel-interior

Photos | Copyright Stylenoot Produkties