Hotspots, Places, Travel

City ⋆ Wenen

Het (tijdelijke) vertrek van broerlief naar Wenen stemde mij al enigszins snel vrolijk —want nog niet geweest, wel op het lijstje, dus bezoekje!

En zo geschiedde, twee kleine Monate später stond ik met koffer op de stoep van zijn Weense appartement. Een beeldschoon pand temidden van het levendige centrum van de stad. Overigens zijn zowat alle gebouwen in Wenen prachtig, waar je ook kijkt, hoe fijn is dat.

Mijn belangrijkste tip voor een bezoek aan de stad van de Schnitzel is dan ook: ga lopen. Er is niets mis met to do lists en het exact uitstippelen van je go-see’s, maar wanneer je je focus te veel op een bepaald eindpunt legt loop je misschien veel ander moois mis. De wereldstad beschikt over tal van mooie lanen, leuke straatjes met antiek- en curiosawinkels en alles is zeer goed onderhouden en vaak rijkelijk gedecoreerd. Dus stap ook eens een dagje je hotel uit zónder plan, en ga gewoon lopen. Kijk om je heen, omhoog, links, rechts, en geniet. Dat kan in Wenen. En verdwalen is dan best wel fijn. De weg terug vinden is niet moeilijk, en als je al wat te ver bent pak je gewoon een metro of tram (de trams zijn trouwens sowieso te leuk), het OV is heel goed geregeld en makkelijk leesbaar.

Winkelen willen we in Londen, Amsterdam en Parijs. Maar waarom vergeten we Wenen? Wenen heeft onwijs veel en grote winkelgebieden. Ga je voor nieuw en overzichtelijk, dan bezoek je de eindeloze Mariahilferstraße. Ben je meer fan van authentieke architectuur, bezoek dan het historische centrum. Álle denkbare winkels, van Zara tot Sandro zijn er vertegenwoordigd, in de meest fantastische winkelpanden. Voor high-end fashion ga je naar de Kohlmarkt, waar je praktisch gezien zo van Tiffany & Co. naar Gucci kunt rollen.

Dan ben je overigens vlakbij Hofzuckerbäcker Demel in de buurt, een té leuke bakkerij waar je heerlijke taartjes kunt eten en chocolade in fotogenieke doosjes kunt kopen.

Wat mij ook opviel waren de vele bijzondere boetiekjes. Wenen is een conservatieve stad en men houdt graag vast aan traditie. Dit spiegelt zich netjes af aan het uitzonderlijke, typisch Weense winkelaanbod. Er zijn nog veel winkels zoals ze vroeger bedoeld zijn: met één specialiteit. Zo kom je regelmatig een hoedenwinkel tegen, of een parapluwinkel, een handschoenenwinkel, een etsenwinkel, een écht ouderwetse kruidenierszaak, en natuurlijk -hoe kan het ook anders- ook veel chocolaterieën en antiekwinkels.

Ook heeft Wenen scala aan markten, van worst tot kunst. Even googelen waar en op welke dag en you’re good to go!

En, over markten gesproken, Christmas is coming! Zin om the holidays eens elders te vieren? In een bruisende stad met lichtjes, feestjes, kerstmarkten, pracht, nog eens pracht en nog meer praal? Wenen is fantastisch in december! De kerstsferen zijn al sinds begin november in volle gang, inclusief kraampjes, bomen en véél lekkernijen. Zeg maar 100% cozy.

Kortom, Wenen is écht een parel.

✯✯✯

Toffe tips

Hotel: Grand Ferdinand, voornamelijk voor de liefhebbers van klassieke en eclectische interieurs

Taart: Sachertorte en apfelstrudel eet je bij Hotel Sacher (prachtig interieur, vind je insta-feed óók fijn) of bij de pittoreske, beroemde bakkerij en chocolaterie Hofzuckerbäcker Demel

Ontbijt: 7stern, trendy maar ook fijn voor een traditioneler hapje

Kaiserschmarren én taart én heerlijk traditioneel eten: Cafe Central, let wel: kans op een lange rij (even reserveren).

Koffie: Wenen kent een bijzondere koffiecultuur. Vermijd een keertje je dagelijkse Starbucks en vraag het aan de locals. Er zijn heel toffe koffiebars op onverwachte plekken. Zo kwam ik terecht bij Phil, een boekwinkel / koffiebar, tevens heel prettige werkplek!

Museum: Naturhistorisches museum & Kunsthistorisches Museum (twee in spiegelbeeld geplaatste gebouwen a.k.a. architectonisch hoogstandje, kun je prima een hele dag vertoeven), Slot Belvedere (mijn favo), Mumok (moderne kunst)

Wandelen: Bezoek een van de vele stadsparken om lekker rond te paraderen, ook heel fijn met een goed boek want, veel bankjes. Volksgarten is een aanrader, kun je meteen even het Schmetterlinghaus bezoeken. Voel je even echt Sissi in de gigantische tuinen van Schönbrunn, ook niet vervelend. Of, als je echt even wilt ontsnappen aan de stad: het Wienerwald met mooie uitzichtjes, kerkjes en een cool ondergronds meer. Wel even goede schoenen meenemen.

Pictures | Stylenoot